Ülkemizi sarsan deprem felaketinin yaralarını sarmak için oluşturulan destek web siteleri toparlanarak aşağıda bilgi için listelenerek verilmiştir.
– afetharita.com
Sosyal medyada paylaşılmış ihbarları harita üzerinde gösterir
– afetbilgi.com
Barınma ve toplanma alanları, bağış yardım noktaları, önemli telefonlar gibi hayati bilgilerini derlenmiştir.
– beniyiyim.com
Deprem bölgesindeki insanların durumlarını diğer insanlara bildirme sitesi
– depremyardim.com
Yardıma ihtiyacı olan depremzedelerin adreslerinin ayrıntılı bir şekilde girilen site
– yakinimibul.net
Ailesinden haber alamayan karın kontrol edilebileceği listelerin oluşturduğu site
–deprem.io
Enkaz altında kalan kişilerin bilgilerinin girildiği ve bu bilgilerin dernek ve kurumlarla paylaşıldığı site
– stream.epctex.com
Enkaz altında kalanların bildirildiği tweetleri tek yerden takibini sağlayan site
– deprem.basarsoft.com.tr
Tüm yardım taleplerini gösteren ve talep girebileceğiniz site
– depremihtiyac.com
Deprem bölgesindeki yardımları tek bir platformda toplayan site
– yikilanbinalar.com.tr
Yıkılan binaların adres bilgilerinin ve durumlarının girildiği site
– enkazbildirim.org
Türkiye’nin güncel enkaz haritasını gösteren site
Afetzedeler için psikolojik destek
GÖNÜLLÜLÜK REHBERİ
Soyadlarına ve Instagram sayfalarına ulaşamadığım Dilara, Emre, Koray, Naz ve Taner şahane bir Gönüllülük Rehberi hazırlamışlar. Aynen paylaşıyoruz:
Bu rehberde; şehrin iki yakasında gönüllü olarak yürütülen dayanışma faaliyetlerine, yardımlarla ilgili faydalı gördüğümüz bilgilere, afet bölgesine evden nasıl destek sağlayabileceğine ve deprem sahasında gönüllü olarak çalışabileceklere çağrıda bulunan kuruluşlara ulaşabilirsin.
Hatırlatmak isteriz: En yakın belediyeye müracaat ederek gönüllü olabilir ve yardım edebilirsin.
İş gücü gereken yardım toplama alanlarını formda görüntüleyebilir, ihtiyaçları günlük takip edebilirsin.
Gerekli ürünleri ulaştırmadan önce ayni yardım toplayan kuruluşların hazırladıkları ihtiyaç listelerini güncel olarak takip etmen önemli.
Deprem bölgesine ulaştırılacak kolilerin hazırlığı esnasında kış şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çiziliyor. Kolilerin içini çöp poşetiyle korumak ve malzemeleri çöp poşetiyle iyice sarmak, yardımların sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için önem taşıyor.
Uzakta olmanın, yardımcı olmak konusunda çaresiz hissettirmemesini umuyoruz. Yaraları hep birlikte sarmak dileğiyle…
–
İKİ YAKADA YARDIM
Anadolu Yakası
1. Gençlik Komiteleri
Nerede? Kadıköy, Üsküdar, Kartal
Ne yapabilirsin? Koordinasyon merkezlerinden herhangi birine giderek dayanışma ağına katılabilirsin. Ayrıca güncel ihtiyaç listesindeki ürünleri temin ederek destekte bulunabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @genclikkomiteleri
2. Fenerbahçe Spor Kulübü, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi
Ne yapabilirsin? Güncel yardım listesi üzerinden yardımlar toplanıyor. Gelen ürünler tasniflenip kolilere yerleştirildikten sonra gelen tırlara yükleniyor. Burada farklı görevlerden birini üstlenebilirsin veya güncel yardım listesindeki ürünleri temin ederek toplama alanına getirebilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @fenerbahce
3. Karga Kadıköy’de Merch ve Sanat Kermesi
Ne yapabilirsin? Müzisyen, sanatçı, plak şirketi ve inisiyatifler bağış karşılığı satılmak üzere merch, eser ve ürünlerini Karga’ya bırakıyor. Satışlardan elde edilen gelir, Ahbap Derneği’ne bağış olarak iletiliyor. Kermeste yer alabilecek ürünlerini Karga’ya götürebilir ya da oradaki ürünleri satın alabilirsin.
Not almalı: Kermes, 13 Şubat Pazartesi gününe dek 15.00 – 23.00 saatleri arasında sanatçılar ve müzisyenlerin eser bağışlarının yanı sıra ziyaretçilerin bağışla eser edinme desteğine açık olacak.
4. İstanbul Oyuncak Müzesi
Ne yapabilirsin? İstanbul Oyuncak Müzesi, AKUT Vakfı ile birlikte bir yardım kampanyası düzenliyor. Kampanyaya belirlenen güncel ihtiyaç listesindeki ürünleri temin ederek katılabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @istanbuloyuncakmuzesi
Not almalı: Vakıf yasası gereği “faturalı” ürünler satın alınabiliyor. Ancak İstanbul Oyuncak Müzesi olarak ikinci el ürünleri de kabul ediyorlar.
Kaynak: Türkiye Voleybol Federasyonu
5. Türkiye Voleybol Federasyonu, 50. Yıl Deniz Esinduy Voleybol Salonu
Ne yapabilirsin? Türkiye Voleybol Federasyonu dört farklı şehirdeki kapalı spor salonlarında deprem bölgeleri için yardım kampanyası düzenliyor. Kampanyaya belirlenen güncel ihtiyaç listesindeki ürünleri temin ederek katılabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @tvforgtr
6. İhtiyaç Haritası, DasDas
Ne yapabilirsin? İhtiyaç Haritası’nı inceleyerek çevrimiçi destekte bulunabilir, yardımlarını DasDas’a ulaştırabilir ve paketleme desteğinde bulunabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @ihtiyacharitasiofficial
7. AVM Yardım Masaları
Nerede? Maltepe’de Hilltown Küçükyalı, Maltepe Park ve Maltepe Piazza ile Kadıköy’de Kozzy ve Optimum Premium Outlet
Ne yapabilirsin? AVM’lerin danışma noktalarında oluşturulan yardım masalarına ihtiyaç listelerindeki ürünleri teslim ederek kamu kuruluşları aracılığıyla deprem bölgesine ulaşmasını sağlayabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? AVM’lerin Instagram sayfaları
Avrupa Yakası
Kaynak: @galatasaray
1. Galatasaray Spor Kulübü
Nerede? Desteklerini Anadolu Yakası’nda Galatasaray Taçspor Tesisleri’ne, Avrupa Yakası’nda Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’na ve tüm GS Store mağazalarına ulaştırabilirsin.
Ne yapabilirsin? Ayni bağışlar için öncelikli kabul edilecekler listesini takip ederek ihtiyaçları yukarıdaki adreslere bırakabilirsin. Yardımlar AFAD koordineli yürütülüyor.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @galatasaray
2. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Nerede? MSGSÜ’nün Bomonti Fen Edebiyat Fakültesi, Beşiktaş konservatuvar binası ve Dolmabahçe Yerleşkesi.
Ne yapabilirsin? Temin edebileceğin deprem yardım malzemelerini yukarıda belirttiğimiz noktalara -güncel ihtiyaç listesini kontrol ederek- ulaştırabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @msgsuniversite
3. Salon İKSV
Ne yapabilirsin? İhtiyaç Haritası’nı Instagram’dan takip edebilir, günlük paylaşılan güncel ihtiyaç listesinden temin edebileceklerini Salon İKSV’ye bırakabilirsin.
Not almalı: Desteklerini 12 Şubat Pazar gününe kadar 24 saat boyunca ulaştırabilirsin.
4. Beşiktaş Vodafone Park Arena
Ne yapabilirsin? Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün resmî Instagram hesabında belirtilen ihtiyaç listesinden temin edebileceklerini Vodafone Park sporcu giriş yanında bulunan deprem yardım merkezine ulaştırabilirsin.
Not almalı: Vodafone Park’ta Kızılay’a ait araçta kan bağışında bulunmak da mümkün.
5. Postane Galata
Ne yapabilirsin? Postane’nin paylaştığı ihtiyaç listesinden temin edebileceklerini Yenikapı İBB Lojistik Merkezi’ne transfer edilmek üzere yukarıdaki adrese teslim edebilirsin. Ayrıca Postane, bu hafta kafesinden elde edeceği tüm gelirleri Ahbap aracılığıyla deprem bölgesine bağışlayacak. Postane’nin işbirliği yaptığı ve afet bölgesinden olan üç kadın kooperatifi ürünlerinden satın alarak ya da askıya gıda bırakarak da yardımcı olabilirsin.
Not almalı: Yardım malzemelerini Postane Binası’na 10 Şubat 12.00’ye kadar bırakabilirsin.
6. AFAD İstanbul İl Müdürlüğü
Ne yapabilirsin? AFAD’ın öncelikli kabul edilecek bağış listesinden temin edebileceklerini adrese teslim edebilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? AFAD’ın resmî sosyal medya hesaplarını kullanmanı öneriyoruz.
7. RX Istanbul
Ne yapabilirsin? İhtiyaç malzemelerinin toplanması için yardımlarını 11.00-19.00 saatleri arasında adrese bırakabilirsin. Beyoğlu Belediyesi’nde toplanan yardımlar AFAD koordinasyonunda bölgeye transfer ediliyor.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @rx.istanbul
8. Saint-Michel Lisesi
Ne yapabilirsin? Yeni veya az kullanılmış çok temiz durumdaki 0-16 yaş arası için bebek-çocuk kıyafetlerini (mont/kaban, kazak, bot/kışlık ayakkabı, kalın pantolon, eldiven-bere, battaniye) adrese ulaştırabilirsin.
Not almalı: Yardımlar 13 – 16 Şubat tarihlerinde toplanacak.
9. Hisarüstü yardım toplama alanları
Nerede? Hisarüstü Hedon Cafe, Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü Kapalı Spor Salonu ve Hisar Kampüsü karşısı semt evi
Ne yapabilirsin? Kıyafet yardımı öncelikle olmayacak şekilde acil ihtiyaçlar listesinde yer alan ürünleri adreslere ulaştırabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @bogazicidirenisi
10. MiniMuzikhol
Ne yapabilirsin? İhtiyaç listesindeki ürünlerini 11.00 – 19.00 arasında adrese ulaştırabilirsin. Yardımlar AFAD koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @minimuzikhol IG sayfasından güncel ihtiyaç listesi ve afet bölgesi için yola çıkma tarihlerini takip edebilirsin.
11. AFS Gönüllüleri Derneği
Ne yapabilirsin? Afet bölgesine gönderilecek güncel ihtiyaç listesini takip ederek gerekli ürünleri 11 Şubat 14.00’e kadar adrese veya Nilüfer Hatun İlkokulu’na iletebilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @afsgonulluleri
Kaynak: @mahallekurtulus
12. Hermes Pub
Ne yapabilirsin? Güncel ihtiyaç listesindeki ürünleri 01.00’e kadar adrese ulaştırabilir, paketlemeye yardım edebilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @hermespub
13. Biletinal Torun Center Sinemaları
Ne yapabilirsin? Deprem bölgesindeki vatandaşlara ulaştırmak için paylaşılan ihtiyaç listesindeki ürünleri adrese ulaştırabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @biletinial
Not almalı: Biletinial ve AKUT işbirliğiyle gerçekleştirilen Umuda Bir Bilet yardım kampanyasından satın alacağın her “Umuda Bir Bilet” ile depremden etkilenen vatandaşlara destek olabilirsin.
14. Yenikapı İBB Lojistik Merkezi
Ne yapabilirsin? İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından AFAD ile koordineli yapılan Afet Yardım Kampanyası kapsamında 39 ilçedeki 247 farklı noktada oluşturulan afet yardımı toplama merkezine ihtiyaç listesinde yer alan ürünleri ulaştırabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? ALO 153 hattından detaylı bilgiye ulaşabilir, 24 saat açık toplama merkezlerine ve ihtiyaç listesine buradan ulaşabilirsin. Yardım malzemeleri için ikinci el ürünler kabul edilmiyor, sadece kullanılmamış malzemeler değerlendiriliyor.
15. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)
Ne yapabilirsin? MSA Maslak Kampüsü’ndeki mutfak operasyonunda çalışmak için gönüllü olabilirsin. Kampüste pişirilen yemekler depremden etkilenen bölgelere MSA tarafından ulaştırılıyor.
Nasıl yapabilirsin? MSA’ya mail atabilirsin.
16. İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Kampüsü MED A Binası
Ne yapabilirsin? Ayni bağışlarını yarına kadar adrese ulaştırabilirsin.
Güncel ihtiyaçlara nereden ulaşabilirsin? @itu1773
FAYDALI BİLGİLER
1. İstanbul Senin
Ne yapabilirsin? İstanbul Senin uygulamasında yer alan İBB Afet Yardım sekmesinde sana en yakın afet yardımı toplama noktasının konum bilgisini ve güncel ihtiyaç listesini görebilirsin.
2. İBB Afet Haritası
Ne yapabilirsin? İBB Afet Haritası’nda İstanbul’daki yardım toplama noktalarını, Türkiye genelinde Kızılay’a ait sabit ve kan bağışı yapılabilecek noktaları görebilirsin.
Not almalı: Harita bunlara ek olarak bölgedeki depremleri, İBB wi-fi noktalarını, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından alınan afet bölgesi yol durumu bilgisini, afet bölgesindeki seyyar eczaneleri, depremzedelere kapılarını açan kurum ve işletmeleri de gösteriyor.
3. ALO 153
Ne yapabilirsin? ALO 153’ü arayarak Deprem Hattı’na ve ihtiyaç listesi bilgisine ulaşabilirsin.
Not almalı: Depremle birlikte iletişimin de ciddi anlamda sekteye uğradığını göz önünde bulundurarak haberleşmek ve bilgi almak için operatör üzerinden arama yapmak yerine SMS ve internet bazlı mesajlaşma hizmetlerini kullanmanı tavsiye ederiz.
4. Kargo şirketlerinin yardım kampanyası
Ne yapabilirsin? Ayni yardımlarını adresine en yakın kargo firmasına teslim edebilirsin. PTT, Yurtiçi, Aras ve MNG Kargo; ihtiyaç listesindeki malzemelerin deprem bölgesine AFAD koordinasyonu ile ücretsiz olarak taşınmasını sağlıyor.
Not almalı: Gönderilecek malzemelerin yeni/kullanılmamış olması gerektiğinin altını çizelim.
EVDEN YARDIM
Nasıl yapabilirsin?
Uber, Yenikapı ve Kartal Lojistik Merkezi’ne gönderilecek deprem yardımlarını ücretsiz bir şekilde ulaştırıyor.
Amazon, Hepsiburada, Getir, Trendyol, Migros Sanal Market gibi e-market/mağaza servisleri, deprem destek paketi kapsamında çeşitli ürünleri bir arada satışa sunuyor. Bunun yanında AKUT, Ahbap ve Kızılay dijital destek kartları da ilgili kurumlara aktarılmak üzere satın alınabiliyor.
İBB, afet bölgesine ulaştırılmak üzere üretilecek ekmekler için ALO 153 üzerinden bağış topluyor.
Sanatla Dayanışma inisiyatifi, sanatçıları üretimlerini sanatladayanisma.org üzerinden satışa çıkarmaya davet ederek elde edilen geliri AKUT, Ahbap ve İhtiyaç Haritası gibi kâr amacı gütmeyen dernek ve kurumlara bağışlıyor.
Afetzedelere acil gıda yardımı için oluşturulan Toktut platformu üzerinden 1, 3, 10 ya da 50 kişilik ivedi gıda paketleri hazırlanıp bölgeye ulaştırılması için askıya bırakılabiliyor.
Ahbap Derneği, İhtiyaç Haritası, TOG Vakfı ve Kızılay kripto para birimleriyle bağış kabul ediyor.
Menstrüel ürünlerin tedariği ve bölgeye ulaştırılması için kullanılmak üzere Konuşmamız Gerek Derneği banka hesaplarına bağışta bulunulabiliyor ya da farklı tutarlarda Dijital Bağış Sertifikası satın alınabiliyor.
Anlık ihtiyaçların yerelden tedarik edildiği ve ihtiyaç noktasına ulaştırıldığı Online İmece Masası sistemiyle, linkteki formu doldurarak kurumsal bağışlarda bulunulabiliyor.
Misafir Ol, Dostluk Çatısı, deprem.io, AFS Gönüllüleri Derneği ile yürütülen Kanka.Host ve kalacak.yer.org gibi sosyal sorumluluk projeleri ve uygulamalar aracılığıyla evini ihtiyaç sahibi kişilere açabilirsin.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından başlatılan Bir Kira Bir Yuva dayanışma kampanyası aracılığıyla evini kaybetmiş depremzedelere kira desteği verebilir ya da boş durumdaki evini kullanıma açabilirsin.
DESTEKLİYORUZ
Kızılay afet bölgesinde
#SensizOlmaz
Kızılay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremlerden doğrudan etkilenen 10 ile personel ve gönüllüleriyle yardımlarını ulaştırıyor.
Neler oldu?
Depremden etkilenen bölgelerde 74 ikram aracı, 29 mobil mutfak, 11 sahra mutfağı, 3 mobil fırın ve 3 aşeviyle afetin dördüncü gününde yaklaşık 3.275.000 kişilik beslenme desteği sağlayan Kızılay; 537 binden fazla ikram malzemesini, 33 bine yakın battaniyeyi ve yaklaşık 371 bin adet suyu vatandaşların hizmetine sundu.
12 binin üzerinde personel ve gönüllüyle bölgede faaliyetlerini sürdüren Kızılay; barınma, beslenme ve kan sevkiyatıyla beraber psikososyal destek ekiplerini de sahaya yönlendirdi.
Depremzedelere yardım ulaştırmak için zamanla yarışan ekipler, Elbistan’a kara yoluyla ulaşımda sorun yaşanması sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait helikopterlerle su ve gıda kolilerini bölgeye transfer etti.
Türkiye genelinde 300 kan bağış noktasıyla hizmet veren Kızılay, kan stoklarının yerine konulabilmesi için bulunduğu kan bağışı çağrısı sonucunda ilk gün 40 bin üniteyi aşkın kan bağışı topladı.
Dikkat: Kanın uzun süre saklanamayan bir tedavi aracı olduğunu hatırlatan Kızılay, kan bağışının günlere yayılması gerektiği uyarısında bulunarak önümüzdeki günlerde de ülke ihtiyacı oranında kan bağışı kabulünü sürdürecek.
Taleplerinizi Kızılay’a iletmek için 168 çağrı merkezi, sosyal medya mecraları ve bu bağlantı üzerinden 7/24 çalışan Kızılay İletişim Merkezi’ne ulaşabilir; 168 çağrı merkezinden, Kızılay mobil uygulamasından, bankalarda bulunan Türk Kızılay bağış hesaplarıyla internet bankacılığından ve sms aracılığıyla 2868’e DEPREM yazıp göndererek mesaj başına 15 TL destek olabilirsiniz.
DEPREM SAHASINDA YARDIM
1. MSA Mutfak Gönüllüleri: Deprem bölgelerindeki sahra mutfaklarında yemek yapmak için hangi şehirde çalışabileceğini, telefon numaranı ve yabancı dil bilip bilmediğini MSA ile paylaşabilirsin.
2. Türk Psikologlar Derneği’nin Gönüllü Psikolog Çağrısı: Klinik görüşme deneyimine ve temel travma bilgilerine sahipsen bu formu doldurarak deprem sahasında TPD şubeleri, TPD Travma, Afet ve Kriz Birimi ve alan akademisyenleriyle birlikte faaliyete geçirilecek olan psikososyal müdahale programına katılabilirsin.
3. Polen Ekoloji Gönüllü Çağrısı: Deprem bölgesinde bulunan sivil organizasyonlara yardım etmek ve hayvan kurtarma ekiplerinde yer almak için bu formu doldurarak başvuru yapabilirsin.
4. PawGuards Pati Koruyucuları Derneği Gönüllü Çağrısı: Buradaki formu doldurarak afet koordinasyonuna aracınla katkıda bulunabilir, sahaya yardıma gidebilir, kurtarılan hayvanlara geçici yuva olabilir, hekim veya tekniker olarak destek verebilirsin.
5. Ali İsmail Korkmaz Vakfı Gönüllü Çağrısı: Expo Hatay’da depremzedelere organizasyon ve lojistik desteği sağlayabilirsin. Yardım sağlayacak aracın ve desteğinle gönüllü olmak için Ali İsmail Korkmaz Vakfı’yla Twitter üzerinden iletişim kurabilirsin.
6. İhtiyaç Haritası Gönüllü Çağrısı: Depo koordinasyonuna destek olacak gönüllülerin arandığı Adana, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri için şimdilik yeterli gönüllü sayısına ulaşılmış olsa da İhtiyaç Haritası’nı takipte kalabilirsin.
DEPREMZEDE HAYVANLAR İÇİN YARDIMLAR
1. Hayvan Hakları İzleme Komitesi: Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin paylaştığı derleme ve bilgilendirmeleri takip edebilirsin.
2. Hayvanlara Adalet Derneği: Depremzede hayvanlar ve gönüllülere destek olmak için para bağışlayabilirsin. Açıklama kısmına “Depremzede hayvanlar için” yazarak derneğin IBAN’ına maddi yardım yollayabilirsin.
3. Vegan Derneği Türkiye: İnsanlar ve hayvanlar için ayni yardımlarını Vegan Derneği Türkiye aracılığıyla deprem bölgelerindeki yerel yönetimlere ve sahadaki hayvan koruma gönüllülerine ulaştırabilirsin.
4. HAYTAP – Hayvan Hakları Federasyonu: HAYTAP sahra çadırının ihtiyaç duyduğu malzemeleri kargo ile bölgeye ulaştırabilirsin. Güncel ihtiyaç listesini HAYTAP’ın Instagram hesabında görmen mümkün.
5. Dört Ayaklı Şehir: Dört Ayaklı Şehir’in Hayvan Kurtarma/Afet Koordinasyonu’na ulaştırmak üzere güncel ihtiyaç listesini takip edebilir, ayni yardımlarını Dolapdere Caddesi No.171 D:7 Kurtuluş/Şişli adresine elden teslim edebilir veya kargoyla gönderebilirsin.
6. Doğanın Çocukları: Doğanın Çocukları’nın insanlar ve hayvanlarla dayanışmasına katılabilirsin.
Bahse konu organizasyonlar ile Metal Oda’nın bağlantısı olmayıp, içinden geçmekte olduğumuz zor günlerde destek amaçlı paylaşılmıştır.
©2022@metaloda