Yeni Türk metal grubu MG3 ilk EPleri “ESKİ KAN”ı Şubat 2024’te (bu ay) yayınladı. Elemanlarını farklı metal müzik gruplarından tanıdığımız ile MG3 ile soundlarını, yeni EPlerini ve ufuktaki yeni projelerini konuştuk.

Sohbetimize hoş geldiniz. Sizleri tanıyabilir miyiz?

Hoşbulduk. Grubumuz, gitar / vokalde Taylan AYIK, davulda Can EKİCİ, solo gitarda Kublai KAPSALİS ve bas gitarda Fatih BALCI’dan oluşmaktadır. Taylan ve Fatih özelinde yaklaşık 30 yıllık bir müzikal geçmişten bahsedebiliriz, Kublai ve Can’da yaklaşık 15 yılın üzerinde bir süredir müzikle uğraşmaktalar ve daha önce pek çok yerli rock ve metal gruplarında müzik icra etmişlerdir.

MG3 güncel kadrosu nasıl şekillendi? Taylan ve Kublai’yı zaten farklı projeleri ve gruplarıyla tanıyoruz. Taylan’ın, Taylan AYIK adı ile en son yapmış olduğu kendi solo albümü çerçevesinde zaten Can ve Kublai, kadroya dahildiler. Eski Diken basçısı (Hedef Büyük ve Düşlerim Ölümsüzdür Albümlerinde çalmış olan) Fatih BALCI’nın da sürpriz şekilde ekibe katılımı sonrası, Taylan’ın kendi tercihi ile, grup artık solo bir isim olarak değil fakat, yeni bir oluşum, yeni bir grup olarak devam etme kararı aldı. Bu aşamada da Diken’in artık devrini tamamladığını düşünerek, yeni bir isimle giriş yapmayı tercih ettik.

MG3 adını nereden aldı? İlk EP’ye neden ESKİ KAN adını verdiniz?

MG3 bir silah. Bir makineli tüfek. Biz militarist insanlar değiliz ve savaş da elbette işin sonunda bir cinayet. Fakat MG3’ü özel yapan şeylerden biri; muhtemelen Dünya’nın en hızlı seri atış yapabilen silahlarından biri olması. Biz buna ‘hızlı & ölümcül’ diyoruz ki; aslında bu da bizim müziğimizi tanımlayabilecek bir benzetme sadece. Aynı zamanda farklı dillerde benzer ya da birbirine yakın şekilde yazılıp – okunabilecek ve kolay ama farklı ve akılda kalıcı bir isim düşünürken, bu isimde karar kıldık.

Eski Kan, yayınlamış olduğumuz bu ilk EP’nin açılış parçası. Bu parça, hem yeni ekibi ve yeni müziğimizi tanımlıyor ve hem de sözleri itibariyle aslında eski tarzdan (bilinen eski klasik heavy / thrash metal tarzından) ödün verilmediğini anlatıyor. Eski Kan burada bir deyim; ‘eski toprak’ anlamında.

Grup soundundan bahsedelim biraz: şık ve old school thrash’e selam çakan modern bir çalışma olmuş bence. Kublai’ın gösterişli gitar soloları hem günü yakalıyor hem de dinleyeni alıp heavy metalin altın yıllarına, eski günlere ışınlıyor. Siz soundunuzu nasıl tanımlarsınız?

Heavy / Thrash. Bizim tanımlamamız bu ama zaten siz de gayet doğru ve yerinde bir tanımlama yapmışsınız. Bizce, bizim müziğimizi kısmen de olsa özgün yapan yegane şey; bu müziği Türkçe yapıyor olmamız. Sound ne kadar sert ya da vahşi olursa olsun, biz her daim bir vokal grubuyuz ve sözlerimiz her zaman çok önemli. Her parçanın kendi detaylı hikayesi var. Bu o kadar bariz ki; zaten Taylan’ın yaptığı / yapacağı her çalışmada, hem sözlerde ve hem de vokallerde onun bu bariz imzasını görür ve duyarsınız. Bu 30 yıllık temelin üzerine de arkadaşlarımız, her biri kendi enstrümanlarıyla bu yapılan işi çok daha da keyifli bir noktaya ve gerçek bir metal şölenine dönüştürme çabasında. Bu konuda ne kadar başarılı olup – olmadığımızın belirleyicisi de doğal olarak, ülkemiz metal ve rock dinleyicilerinin kendi takdiridir. Fakat açıkçası biz ekip olarak iyi vakit geçiriyor ve yaptığımız işten de keyif alıyoruz ki; bizce en önemli konu da bu olmalı.

EP’nin sert, öfkeli ve içi dolu sözleri Taylan’a ait. Taylan, sözleri yazarken neler sana ilham verdi? Mesela Yarı İnsan ile ne anlatılmak isteniyor?

30 yıldır şarkı sözü yazıyorum. Gençlik yıllarımda 90’larda bana ilham olan yegane şey hayatla olan didişmem ve kendi düşlerimdi. Daha sonra insana dair olan her şey bana söz yazmada katkı sağladı. 2000’lerden sonra daha politik sözler yazmaya başladım. Solo albümlerimde ve son Diken albümlerinde bunu görebilirsiniz.

MG3 de aynı kaynaklardan besleniyor zaten aksi imkansız başka bir Taylan AYIK yok çünkü.

“Yarı İnsan” politik bir şarkı. Cehaletin, kibrin ve ahlaki yozlaşmanın Dünya’yı nasıl cehenneme çevirdiğini anlatıyor. İnsan olduğunu beyan eden canlıların yarısı insana benzemiyor çünkü. Paslanmış demir gibiler, enkaz yığını ve kibirden dağ hepsi. Yaşamın her yerine sinmiş bu güruh bizi de içine çekiyor maalesef.

“ESKİ KAN” biraz da eski thrashe duyulan özlem olabilir mi acaba? Peki bugünün metal müzik şemsiyesi altında thrash metal nerede duruyor sizlere göre? Metallica’nın 2024 Grammy ödülünü kapmasına bakılırsa metal müzik denince (uçsuz bucaksız subgenrelar denizinde) hala akla gelen ilk tür thrash oluyor bence. Türk thrash metal dinleyicisinin yaş grubu hakkında düşünceleriniz?

Öncelikle Metallica’dan başlayayım. Metallica ’nın Grammy almasındaki sebep tamamen ünlü ve isimden ibaret.Yoksa gerçekten son 2 albümlerinde değişik,ilgi çeken hiç bir öğe yok hatta yeni albüm diğerlerinden çok daha kötü.Bana kalırsa Grammy ödülünü Spiritbox almalıydı.Gerçekten ilgi çekici ve çok modern mükemmel bir müzik yapıyorlar. Metallica zaten …And Justice For All albümünden sonra bitti gitti. (Metal Oda’nın notu: Grammyler konusunda aynı fikirdeyiz. Ödül bugünün metalini yapan Spiritbox’a gitmeliydi. Metallica ‘nın son albümü ve Grammy ödülleri hakkındaki yazılarımız metaloda.com‘da)

Thrash metal artık globalde dinlenmeyen, tutmayan bir tarz aslında. Çok nadir gruplar dinleniyor onlar da Testament, Overkill gibi gruplar.Diğer gruplar metal müziğin Pepsi’si gibi düşünün.Ülkemize dönecek olursak,bu topraklarda pek bu tarzı yapan yok,Eski Kan denmesindeki alt metin de zaten bu eski köklerden gelen geleneği yaşatmak yoksa thrash metale bir yenilik katmak zor ve sınırlı zaten.

“Umut Çalan” parçasında coğrafya kader midir sorusu geçiyor. Sizlere göre coğrafya kader midir peki?

Elbette coğrafya kaderdir. Siz ne yaparsanız yapın bu sizin kaderinizdir. Arkadaşlarınızı seçebilirsiniz ama anne- babanızı seçemezsiniz. Tıpkı bunun gibi. Kendinizi, genel akımın dışına çıkarabilir, öğrenebilir, geliştirebilir ve hatta gerçekten vizyon sahibi, muhteşem bir insan olabilirsiniz. Fakat en nihayetinde bir alt kimliğiniz hep olur ve insanlar da bunu size hatırlatırlar. Bunu değiştiremezsiniz.

 

Peki MG3’ün yol haritası nasıl? Yeni hedefleriniz, yeni projeleriniz var mı? Eski Kan EPsi full bir albüme evrilecek mi?

Yakın zamanda farklı bir gelişme olmazsa eğer, mevcut planımız kısaca şu şekilde; bu ilk EP’den en az bir veya iki parçaya daha mutlaka klip yapmak ve olabildiğince fazla dinleyiciye ulaştırmak istiyoruz. Peşine, (muhtemelen yaz ortası gibi) yine 4 parçalık bir EP daha yayınlamak istiyoruz (Parçalar zaten hazır sayılır) Bu ikinci EP için de ayrıca bir video klip planımız var. 2025 yılı ilk çeyreğinde de yine 4 parçalık bir EP daha planlıyoruz. Bunun da mutlaka en az bir parçası video kliple sunulmalı. Bunların hepsi planlandı. Fakat en önemlisi; 2025 bitmeden önce, mutlaka en az 7 parçalık bir albümü, dinleyicilerimize ulaştırmak istiyoruz.

En sevdiğim soru: sizler için müzik ne demek tek kelimeyle (her üyenin kendi cevabı ile)

Taylan: İnat

Can: Tutku

Kublai: Hayat kaynağı

Fatih: Seks

Söyleşimize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz, başarılar diliyoruz.

 

©2024@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”