Oyunlar ve metal müzik arasında ilginç bir bağ var; ikisi de sınırları zorlamayı ve sıra dışı şeyler denemeyi iyi biliyor. Özellikle de aksiyon oyunlarının adrenalin dolu sahneleri ve metal müziğin sert riffleri bir araya geldiğinde, ortaya unutulmaz bir deneyim çıkıyor. Hem oyunların metal müziğe hem de metal müziğin oyunlara büyük katkısı var. Bu içerikte de sizlerle birlikte metal müzikle arası iyi olan birkaç oyuna bakacağız.
En Metal Oyunlar
Listeye metal müzik ile akla gelen popüler oyunları ekledik, fakat bu liste çok daha fazla uzatılabilir. Popüler oyun serilerinde metal müzik genelde pek tercih edilmez; kullanıcıyı rahatsız edecek temalardan genelde uzak durulur ve daha sade anlatılar ve görseller tercih edilir. Tabi her popüler oyun böyle değil, az sonra göreceğiniz gibi kimi popüler oyunlar daha ilginç konseptler denemekten kaçınmıyor.
Fakat popüler oyunlarda metal müziğe pek denk gelemesek de bağımsız projelerde sıkça bu müziği dinleyebiliyoruz. Listeye eklemediğim ama metal müziği işleyen birkaç oyundan da şimdi bahsetmek istiyorum. Öncelikle 2019 yılında çıkan retro-shooter türündeki DUSK isimli oyun metal müziği en iyi işleyen birkaç oyundan biri, eğer hızlı FPS oyunlarını seviyorsanız bakmanızı da öneririm. Metal ve rock müziği iyi harmanlayan oyunlardan biri de Devil May Cry serisi, özellikle de son oyunu. Deathcore türünü sevenler için DMC 5 oyununu, hiç değilse de şarkılarını dinlemeyi önerebilirim. Son olarak da rock ve metal şarkılarına sıkça gönderme yapan Cyberpunk 2077’den de bahsetmek istiyorum; Cyberpunk’daki birçok görevin adı popüler rock ve metal şarkılarına gönderme.
DOOM
Oyunlar ve metal müzik denilince akla gelen ilk oyun DOOM’dur herhalde. İlk olarak 1993’te DOS platformu için yayınlanan DOOM gelmiş geçmiş en iyi aksiyon oyunlarından biri olmayı başardı. Aksiyon dolu oynanışı ve oldukça çarpıcı görselliği dışında DOOM’u ön plana çıkaran bir diğer şey de oyunun müzikleri oldu.
İlk DOOM oyununda ağırlıklı olarak atmosferik synth parçaları yer alsa da ön plana çıkan parça At Doom’s Gate oldu. Fakat DOOM ve metal müziğin birlikte anılması Bethesda’nın 2016’da çıkardığı yeni DOOM oyunu ile başladı.
Mick Gordon tarafından bestelenen DOOM 2016 soundtrack’i şimdiye kadar bestelenmiş en sert oyun müzikleri arasında yer alıyor. Özellikle de Rip & Tear ve BFG Division gibi parçalar hem oyunun hayranları hem de metalciler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
Warhammer
Warhammer oyunlarının ne kadar karanlık olduğunu sanırım söylemeye pek de gerek yok. Grim Dark türünün öncülerinden olan Warhammer oyunlarının metal müzikle birlikte anılması da çok şaşırtıcı değil. En karanlık ve korkunç oyun dünyalarından birine sahip olan Warhammer, son derece metal bir oyun serisi.
İlk olarak masaüstü savaş oyunu olarak 1987’de piyasaya çıkan Warhammer gelmiş geçmiş en detaylı ve en geniş oyun dünyalarından birine sahip. Masaüstü oyunları dışında yüzlerce videoyunu ve kitaba da konu olan Warhammer evreni en metal oyunlardan biri. Karanlık temaları nedeniyle de birçok Warhammer video oyununda metal müziğe rastlayabiliyoruz.
Warhammer’ın metal müzikle ilişkisi ise diğer oyunlara göre çok daha köklü bir geçmişe sahip. Warhammer’ın metal müzikle buluşması ilk olarak 1989 yılında gerçekleşiyor. Bolt Thrower’ın ilk albümü olan Realm Of Chaos, Warhammer evrenini ele alan ilk metal çalışmalarından biri. Ayrıca grubun adı da Warhammer Fantasy evrenindeki bir silahtan geliyor. Albümdeki World Eater ve Eternal War gibi parçalar Warhammer evreninin karanlık dünyasını son derece başarılı bir şekilde anlatıyor.
Bolt Thrower dışında Warhammer’ı tema alan başka gruplar da var. Saxon’un 1992 yılında çıkardığı Forever Free albümünün bir versiyonunda motoruyla hızla giden bir Space Marine görebilirsiniz. Fakat telif ile ilgili sıkıntılardan ötürü albüm kapağında artık Space Marine göremiyoruz.
Büyük gruplar dışında Warhammer temalı şarkılar yapan bir sürü bağımsız sanatçı da bulabilirsiniz. Örneğin sadece Warhammer temalı şarkılar besteleyen Rob Sigurd ve Ultra Nightmare gibi gruplar veya sanatçılar da bulabilirsiniz. Ayrıca Warhammer video oyunlarının da şarkılarına bakmanızı öneririm; özellikle de Vermintide 2, Darktide ve Rogue Trader oyunları son derece iyi şarkılara sahip.
Call Of Duty
Call Of Duty gelmiş geçmiş en büyük oyun markalarından biri ve çok büyük bir hayran kitlesi var ve bu büyük hayran kitlesine Avenged Sevenfold’un vokalisti Matt Shadows da dahil. Hatta Matt Shadows Black Ops 4 oyununda oynanabilen karakterlerden biri. Fakat BO4 oyunu Avenged Sevenfold’u ilk gördüğümüz CoD oyunu da değil.
2009’da çıkan ilk Black Ops oyununun zombi modu için Elena Siegman ve Kevin Sherwood bir sürü metal şarkısı besteledi; 115 ve Beauty Of Annihilation gibi parçalar büyük ilgi gördü ve en sevilen CoD şarkıları arasına da girdi. Geliştiriciler ise bir sonraki Black Ops oyununda Avenged Sevenfold ’un birkaç parçasını yine zombi modu için kullanmak istedi ve grubun Shepard Of Fire adlı parçası zombi görevlerinden birinin tema şarkısı olarak seçildi.
(M. Shadows Call of Duty oyununda)
Fakat stüdyo Avenged Sevenfold’un sadece birkaç parçasını oyuna eklemektense grubu da oyunun bir parçası haline getirmek istedi ve son görevden sonra gördüğümüz bir sahneye Avenged Sevenfold üyeleri eklendi. Avenged Sevenfold üyeleri ve oyunun önemli karakterlerinden Woods ve Raul Menendez Carry On isimli parçayı çaldıkları bir sinematik ile oyunu bitirmiş olduk. Bu sinematik ile BO3 oyunu müzisyenlerin konuk olduğu birkaç video oyunundan biri haline geldi.
Brütal Legend
Metal müzik ve oyunlar denilince akla ilk gelen proje muhtemelen Brütal Legend oyunudur. Jack Black’in baş rolde oynadığı hack&slash aksiyon türündeki Brütal Legend oyunu son derece keyifli ve eğlenceli bir oyun. Fakat oynanışı dışında Brütal Legend’ı ilginç yapansa oyundaki yan karakterler.
Brütal Legend oyunun yan karakterlerinin çoğu metal müzisyenleri tarafından seslendiriliyor. Jack Black dışında bu oyunda Ozzy Osbourne, Lemmy ve Rob Halford gibi önemli sanatçılar da var. Ayrıca oyunda birçok rock ve metal şarkısına da göndermeler var, fakat asıl dikkat çeken seslendirmenler.
(Brütal Legends oyununda Ozzy karakteri)
Ozzy Osbourne, Guardian Of Metal isimli bir karakteri canlandırıyor; bu karakterin özelliği ise oyunda ihtiyaç duyduğumuz tüm geliştirmeleri sağlaması. Brütal Legend’da karakterimizi ve aracımızı geliştirmek için Guardian Of Metal’a (yani Ozzy Osbourne’a) uğramamız gerekiyor.
Lemmy ise Kill Master isimli bir karakteri canlandırıyor. Kill Master’ın özelliği ise gitarıyla insanları iyileştirebilmesi. Oyundaki savaş kısımlarında askerlerimizi iyileştirebilmek için Kill Master’a ihtiyacımız var.
Rob Halford ise The Baron isimli bir karakteri seslendiriyor. Baron ve askerleri motorlarıyla alev saçan saldırılar yapabiliyor. Baron ve adamları özellikle ateşe karşı zayıf olan düşmanlarla kapıştığımızda çok işe yarıyor. Rob Halford aynı zamanda oyundaki düşmanlardan General Lionwhyte isimli karakteri de seslendiriyor.
Brütal Legend’daki önemli isimlerden biri de Lita Ford ve kendisi oyunun sonlarına doğru karşımıza çıkan Rima karakterini canlandırıyor. Rima ve onun kontrolündeki Metal Beast yaratıkları oyunun sonunda oyuncuya savaşırken büyük destek sağlıyor.
Metal: Hellsinger
Gelmiş geçmiş en metal oyun hangisidir, bunu bilmek zor, fakat Metal: Hellsinger en metal oyunlardan biri. Rhythm shooter türündeki nadir oyunlardan biri olan Metal: Hellsinger son yıllarda çıkan en orjinal oyunlar arasında yer alıyor; bu oyunda müzik, daha doğrusu rtim, ve oynanış bir arada işleniyor. Yaptığınız her saldırının arkada çalan şarkı ile benzer bir rtime sahip olması gerekiyor ve oyundaki tüm şarkılar metal.
Metal: Hellsinger bu formülü deneyen ilk oyun değil, daha öncesinde BPM (Bullets Per Minute) isimli bir oyun da benzer bir sistem denemişti ve bir bakıma başarılı da olmuştu. BPM de metal ve rock şarkıları kullansa da müzik açısından biraz daha sade bir oyundu. Fakat Metal: Hellsinger sonuna kadar metal bir oyun.
Metal: Hellsigner’da Mikael Stanne (Dark Tranquility), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) ve Matt Heafy (Trivium) gibi büyük sanatçıların bestelediği şarkılar eşliğinde karşımıza çıkan iblislerle kapışıyoruz. Shooter mekanikleri ve genel oynanış bakımından sade bir oyun olsa da oynayabileceğiniz en metal oyunlardan biri.
Guitar Hero
Son olarak da metal ve rock müziğin popülerleşmesinde ve oyun dünyasına girmesinde büyük rol oynayan bir oyundan bahsedelim, Guitar Hero. Guitar Hero ve Rockband oyunları rtim odaklı müzik oyunları olarak tanımlanabilir. Gitar şeklindeki bir kontrolcü ile oynadığımız bu oyunlarda büyük sanatçıların şarkılarını çalmaya çalışıyoruz. Ekranda çıkan renklerle uyumlu tuşlara basarak dinlediğimiz parçaları çalıyor ve puan topluyoruz.
Guitar Hero oyunları ağırlıklı olarak rock şarkıları ile ön plana çıksa da oynarken birçok metal şarkısına da denk gelebiliyoruz. Farklı sanatçıların şarkıları dışında sadece tek bir grubun şarkılarını çaldığımız birkaç oyun da var. Örneğin Guitar Hero: Metallica’da Metallica olarak oynayabiliyoruz. Ayrıca pek popüler olmayan bir Rockband: Beatles oyunu da var ve bu oyunda da Beatles’ın kariyerini baştan sona deneyim ediyoruz.
Bu harika yazıya Metal Oda’nın ekledikleri:
Wolfenstein 3D
id Software tarafından tasarlanan DOOM’un babası Wolfenstein 3D (1992) , 90’larda odamızın 7/24 tutku ile oynadığı bir oyundu. Şimdiki oyunların yanında tasarım bakımından vintage kalabilecek bu oyun, klasik first-person shooter atmosferi ve gizli kapıları ile bugün bile hala nostalji için sevilerek oynanabilir. Konu olarak İkinci Dünya Savaşı’nda labirent formatında bir Nazi kalesi /karargahından kaçışı işler.
(FPS oyunların anası, danası, babası Wolfenstein 3D)
Pentakill – League of Legends
Pentakill League of Legends evreninden bir sanal metal grubudur ve Riot Games’in oyun ile müziği birleştirmeye yönelik yenilikçi yaklaşımının bir parçasıdır. Pentakill’in müziği, klasik ve modern heavy metalden ilham alır. Epik temalar, yoğun gitar riffleri, güçlü davullar ve etkileyici vokallerle harmanlanmıştır. Riot Games, Pentakill’in müziğine otantik bir hava katmak için tanınmış metal sanatçıları ve vokalistlerle çalıştı : Jørn Lande (ex-Masterplan) Karthus ve Noora Louhimo (Battle Beast) Kayle karakterlerine hayat verdiler. Riot Games, Pentakill’in performanslarını ileri düzeye taşıyarak sanal konserler düzenledi. Bu konserlerde, gelişmiş CGI ve gerçek zamanlı animasyon teknolojileri kullanılarak oyun ve müzik dünyaları birleştirildi.
(Pentakill – League of Legends)
Linkin Park ve Riot Games 2024 League of Legends World Championship
Daha önce Medal of Honor, Transformers ve pek çok başka oyunun müziklerindeki şarkılara imza atan ve vokalde Emily Armstrong ile 2024 yılında From Zero albümüyle muhteşem bir geri dönüş yapan Linkin Park’ın Heavy is The Crown parçası Riot Games 2024 League of Legends World Championship marşı oldu.
©2024@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”