İsveçli progresif metal üstadları Evergrey’den tanıdığımız Tom S.Englund ile piyanist ve film müziği bestecisi Vikram Shankar’dan oluşan Silent Skies duosunun yeni albümü Dormant bugünkü konumuz.
Dormant albümü 1 Eylül 2023’te Napalm Records’dan çıktı. İkilinin başarılı 2020 Satellites ve 2022 Nectar albümlerini izleyen Dormant, İskandinav melankolisini, atmosferik piyano tınılarını ve Englund’un güçlü vokalini buluşturan mücevher kutusu ışıltısında hüzünlü, güzel ve şaşırtıcı bir çalışma olmuş.
2023 yılında rock / metal dünyasından çıkan çalışmalardan (Steven Wilson ’un Harmony Codex’inin ve Sleep Token Take Me Back To Eden’ın hakkını yemeden) beni en çok etkileyenlerden biri oldu Dormant. Englund ve Shankar’ın çıktıkları görkemli, sinematik, dokunaklı ve zarif sonik art rock yolculuğuna mutlaka kulak vermenizi tavsiye ediyorum.
(Englund & Shankar)
Albümde 10 tane yeni parça ile beraber 3 tane çok farklı covera yer verilmiş: Iron Maiden The Trooper, Linkin Park Numb ve Bruce Springsteen Dancing in The Dark. Özellikle The Trooper, art rock’ın hakkını veren ikilinin elinde bambaşka bir kalıba dökülmüş: bu anlamda bana biraz Goodnight,Texas ‘tan Metallica Of Wolf and Man ya da Sam Fender’den Sad But True kadar şaşırtıcı ve etkileyici geldi. Daha evvel başka cover yazılarımda da üzerinde durduğum gibi, bambaşka bir janranın kalıbına özgün bir şekilde dökülen coverlar tadından yenmiyor: bu da tabii ki müzisyenin deha ve becerisiyle paralel giden bir konu.
Silent Skies ikilisini bu ufuk açan ve zenginliğiyle göz kamaştıran Dormant albümünde tanıdık bir isim, Raphael Weinroth-Browne yalnız bırakmıyor. Leprous ve Apocalyptica ile beraber çalışan Browne’a parçaların çello partileri emanet edilerek, çellonun büyülü katmanıyla melankoli ve hüzün üstel bir şekilde arttırılmış. Nefis piyano ve çello birlikteliğine örnek olarak New Life çalışması öne çıkıyor. Raphael Weinroth-Browne, bir sohbetimizde yaklaşık beş yıldır Silent Skies projelerinde yeraldığından bahsetmişti. Raphael ile müziği ve farklı projelerini anlattığı uzun bir sohbetimizi You Tube Metal Oda ’da izleyebilir; heavy metale gönül vermiş bu çellistle ilgili çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
(Raphael Weinroth-Browne)
Ambient tınılar ve pop dokunuşlara da bol bol yer verilen Dormant albümünün bence öne çıkan işleri New Life, pek tanıdık Churches, dikişsiz geçişiyle Just Above The Clouds, hiç dinlemediğiniz formuyla hüzünlü bir The Trooper, melankolinin dibine vuran Numb, kreşendo yapısıyla Reset, başka bir dünyadan kopup gelmiş bu albümle aynı adı taşıyan Dormant oldular.
Damakta bıraktığı art rock ve progresif yapılarla ve Englund’un vokaliyle yer yer Peter Gabriel işlerine ve 80’lere de göz kırpan, “Dormant” başlığıyla hareketsiz ya da derin uykuda izlenimi verirken yepyeni, capcanlı ve çok modern tınlayan Silent Skies’ın şiirsel, şık ve zarif Dormant albümünü atlamayın; bu senenin en iyi işlerinden biri olarak not edin. Hatta mümkünse direksiyonunda oturduğunuz uzun bir araba yolculuğunda uçsuz bucaksız manzaralara Dormant albümü eşlik etsin; sonbaharın güzelim karanlığına adım attığımız bu günlerde, hem kulaklarınıza hem de ruhunuza iyi gelsin.
Müzikle kalın,
©2023@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”