Pentagram ve Rammstein’dan piyano düzenlemeleriyle Metal Oda ’da özel bir yeri olan metalsever piyanist Dengin Ceyhan, 1 Mart akşamı (dün) Chopin Ballade’larını kaydettiği yeni albüm lansmanı sebebiyle Moda All Saints Kilisesi’nde özel bir konser verdi.

Chopin ’in doğumgünü olan 1 Mart’ta gerçekleşmesi sebebiyle daha da anlamlı olan bu resitalde Dengin, 2020 “Dengin Plays Chopin Nocturnes” albümünden beş noktürn ve Mayıs ayında çıkacak yeni albümünün konusu olan dört Chopin baladını seslendirdi.  1831-1842 yılları arasında bestelenen 4 balad, piyano repertuarının en önemli ve teknik zorluklarıyla öne çıkan eserlerinden. Müzik ve sahne sanatlarının tümünde kanımca izleyiciyi en çok etkileyen performanslar, sanatçıların eserlerdeki teknik zorlukları hissettirmeden aktardıkları, adeta bir beş çayı yudumlar ya da parkta yürüyüş yapar gibi çabasız, pürüzsüz ve natürel şekilde icra ettikleri, su gibi akıp giden performanslar. İşte Dengin de dün  tam olarak böyle bir müzik akşamı  yaşattı bizlere. (Diğer Dengin Ceyhan yazılarım metaloda.com’da hizmetinizdedir.)

Moda’nın göbeğinde küçük bir mücevher kutusunu andıran All Saints Kilisesi ise, harika akustiği ve mimarisiyle gecenin sessiz yıldızı ve konser için adeta biçilmiş kaftandı. Bugün Barış Manço Evi ya da Müzesi olarak bildiğimiz Whittall Köşkü’nün tam karşısında yeralan All Saints Kilisesi’nde Dengin’i dinlerken gözüm kilisenin duvarındaki altın rengi plakalara takıldı. Plakalardan birinin üzerindeki  “70 yıl bu kilisede ibadet eden kilisemiz destekçilerinden Frederick Edwin Whittall’ın anısına” yazısı dikkatimi çekti. Chopin’in adaşı “Frederick” Edwin Whittall’ın babası James William Whittall’ın İngiliz bir tüccar olduğunu ve Levanten Whittall ailesinin bugünkü Moda Caddesi’nden denize kadar olan bölgede geniş bir arazi alarak büyüyen aileleri için pek çok köşk ve konak yaptırdığını öğrendim. Yine Whittall ailesi tarafından yaptırılan ve bugün İstanbul Anglikan Kilisesi’nin gözetiminde bulunan All Saints Moda Kilisesi, küçük boyutu, sivri kemerleri ve vitraylarıyla adeta bir masal kitabından fırlayıp Moda’ya konmuş hissi uyandırıyor. Whittall ailesinin Moda’nın simgelerinden Moda Deniz Kulübü’nün (önceden Moda Tenis ve Yat Kulübü) de kurucu üyeleri arasında yeraldığını öğrenince şaşkınlığım daha da arttı.

Günümüze sadece fotoğrafları kalan ana bina büyük Whittall Konağı bugüne kadar gelememiş ancak bugün Barış Manço Müzesi olarak korunan Whittall Köşkü zaman içerisinde pek çok kez el değiştirip 1965’te 5. Kuşak John Whittall tarafından satın alınmış. 1984’te son sahibi, sevilen Anadolu Rock yıldızı Barış Manço tarafından Whittall ailesinden satın alınan köşk, sanatçının ölümünden sonra müzeye dönüştürülmüş.

 

Dünyada savaş ve kötülüğün hüküm sürdüğü ve pandeminin gölgesinde yaşamaya devam ettiğimiz bu karanlık günlerde, bizlere bu harika mekanda  umut ve müzik dolu bir akşam armağan eden Dengin’e çok teşekkür ediyorum.

Metal Oda ’nın şehir notu: Güzel ve güneşli bir İstanbul gününde Whittallların ve Barış Manço’nun izinde Moda Deniz Kulübü terasında öğle yemeğinizi yiyip İstanbul’un gizli hazinelerinden Barış Manço Evi’ni ve All Saints Moda Kilisesi’ni ziyaret edin; dünyadan geçerken geride izlerini bırakmayı ihmal etmemiş bu müstesna insanları hatırlamayı unutmayın diyorum.

 

 

©2021@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”