Heavy metal müziğin demirbaşlarından Amerikalı Manowar grubu, 1980 yılından beri bu müziğin sahnesinde başarıyla varolmaya devam ediyor. Ünlü grubun bu yıl 3 Haziran’da İstanbul’da vereceği konserin tarihi yaklaşırken, Manowar hakkında bir kaç kelam etmek ve grubu mercek altına almak istedim. Hatırlayacağınız üzere, grubun geçen sene yine Haziran’da vereceği açıklanan konser iptal edilerek bu yıla ertelenmişti.

1980 yılında New York’ta kurulan Manowar, özellikle İskandinav Mitolojisi ve fantastik öğeler içeren kılıç ve büyü (sword and sorcery) edebiyatından beslenen şarkı sözleriyle öne çıkıyor. Bu anlamda, kendilerinden sonra ortaya çıkan power metal, viking metal, pagan metal, epic metal ve başka pek çok heavy metal alt türünün de yolunu açan bir grup olduğu gibi, Sabaton, Rhapsody of Fire, Brothers of Metal, Burning Witches, Symphony X, Exmortus, Elvenking, Therion gibi pek çok grubu da etkileyip ilham kaynağı olmuştur.

Basçı Joey DeMaio ve gitarist Ross Friedman  (Ross The Boss) Black Sabbath grubunun “Heaven & Hell” turnesinde tanışırlar ve Ronnie James Dio’nun teşvikiyle bir grup kurmaya karar verirler. Gruplarının adına da 16.yy dan 19.yy’a kadar denizlerde hüküm süren yelkenli savaş gemilerine verilen isim olan man-of-war ya da man-o’-war olarak karar verirler. İlk albümleri Battle Hymns (1982) den itibaren yürüyüp giden Manowar, 1988 yılında en ünlü ve en çok satan albümleri olacak Kings of Metal albümünü çıkarır. Bu albümde yer alan Heart of Steel, Kings of Metal ve Hail and Kill, grubun tüm konserlerinde yer verdikleri, dillere dolanan parçalar olurlar. Manowar, Orson Welles ve özellikle Tolkien’den uyarlanan “Yüzüklerin Efendisi” film serisinde kötü büyücü Saruman rolünde izlediğimiz Christopher Lee gibi aktörlere de parçalarının naratif bölümlerinde yer vermesiyle ünlüdür.

(Christopher Lee “Saruman” rolünde)

Burada bir parantez açalım ve filmlerde hep kötü adamları canlandırmış olan İngiliz aktör Christopher Lee’nin has bir metalci olduğunu ve heavy metal türünde pek çok eser verdiğini hatırlayalım. 2015 yılında kaybettiğimiz Christopher Lee, Rhapsody of Fire ve Manowar ile kayıtlar gerçekleştirmiş, opera ve metal müziği defalarca buluşturmuş ve “Charlemagne: By The Sword and the Cross” senfonik konsept albümü ona 2010 yılında Metal Hammer Golden Gods töreninde “Spirit of Metal” ödülünü getirmiştir. Christopher Lee, ödülünü Black Sabbath’ın efsanevi gitaristi Tony Iommi’nin elinden almıştır.

Manowar davulcusu Scott Columbus ise 2011 yılında 54 yaşında intihar ederek hayatına son vermiş, gerçek ölüm sebebini yıllar sonra açıklayan Columbus’un kızı Teresa akıl hastalıkları ve depresyon konusuna dikkatleri çeken bir açıklama yaparak bu hassas konuda farkındalık yaratmıştır.

Güncel lineupta Joey DeMaio ve vokallerde Eric Adams ile yoluna devam eden Manowar’a konserlerde davulda Dave Chedrick ve gitarlarda Michael Angelo Batio eşlik etmekte. Ronnie James Dio’nun “devil’s horns” işareti gibi heavy metal kültürüne “Sign of The Hammer”ı (çekiç işareti) armağan eden Manowar, bu işareti ilk olarak “Fighting The World” album kapağında kullanmıştır. Birleştirici anlamıyla öne çıkan işaret 1980 yılından bu yana grubun markalaşmış hareketidir.

(Sign of The Hammer)

Albüm kapaklarından bahsedince, Manowar albümlerinin cover artlarını yapan kılıç, büyü, fantazi ve bilim kurgu türünün usta ressamı Ken Kelly’den bahsetmemek olmaz: Ken Kelly yine aynı türdeki resimleriyle öne çıkan ve en önemli işlerinin arasında “Conan” serisinin de yer aldığı “Godfather of Fantasy Art” lakaplı Frank Frazetta’nın da yeğenidir aynı zamanda.

Frank Frazetta’nın çizimlerindeki karakterler 1982 tarihli kült sword and sorcery filmi “Conan The Barbarian” da vücut bulmuştur: metni bu türdeki edebiyatın babası Robert E. Howard’a ait olan Conan The Barbarian, vücut geliştirme şampiyonu, aktör ve eski Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger’i gerçek dünyanın süperkahramanı olarak bizlere tanıtmıştır. Filmin epik müziği ise Basil Poledouris imzasını taşırken, bence tüm zamanların en iyi film müziğidir. Ressam Ken Kelly’nin albüm kapaklarını tasarladığı başka gruplar arasında Kiss, Rainbow ve Sleepy Hollow da yer alır.

(Arnold Schwarzenegger Conan rolünde)

Okul yıllarımda yeni bölümünü kaçırmamak için koşa koşa eve geldiğim ve yine kılıç ve büyü temasını işleyen DC Comics karakteri He-Man’i da unutmayalım yeri gelmişken. Roger Sweet tarafından tasarlanan “He-Man ve Kainatın Hakimleri” serisinde, Prens Adam, büyülü kılıcıyla yenilmez ikinci kişiliği He-Man  karakterine dönüşerek, prensliği Eternia’yı dostlarıyla birlikte ezeli düşmanı sevimli ikonik kötü İskeletor’a karşı savunur. Çizgi dizinin yayınlandığı yıllarda “Gölgelerin gücü adına, güç bende artık!” sözleri dilimize pelesenk olmuştu. Ayrı bir çizgi dizi serisi ile tanıştığımız He-Man’in ikiz kızkardeşi She-Ra’ya da (Prenses Adora) zamanında pek ısınamadığımı itiraf edeyim.

Yine konularını İskandinav Mitolojisi, bilim kurgu ve kılıç ve büyü edebiyatından alan ve erotik resimleriyle hatırlanan Boris Vallejo da bu türün en başarılı ressamlarından biridir bence: heavy metal müzik dinlemeye başladığım neredeyse çocukluk yıllarımdan bu yana işlerini beğeniyle takip ettiğim bir sanatçıdır kendisi. Vallejo’nun çok beğendiğim Red Sonja’sını ve başka işlerini de aşağıda paylaşıyorum.

(Red Sonja-Boris Vallejo)

Tabii burada şuna da dikkati çekmek isterim: bu fantastik evrenlerdeki canavarlarla savaşan tüm kahraman karakterler hep çok fit, çok güzel ve çok çekicidirler. Sanırım onları çok beğenip idealize etmemiz ve gözümüzde yüceltmemizin sebeplerinden biri de budur.

(Boris Vallejo Eserlerinden)

 

Manowar grubunun maskotu Faceless Warrior (Yüzü Olmayan Savaşçı) ya da Metal Kralı (King of Metal) ilk olarak 1988 Kings of Metal album kapağında karşımıza çıkmıştır. Albüm kapaklarındaki bu karakter kimdir, sorusuna grup vokali Eric Adams’ın cevabı çok güzeldir: “Metal Kralı’nın bir yüzü ya da adı yoktur; çünkü o fantazi dünyasına ait bir kahramandır. Bizim müziğimiz kahramanlarla ilgilidir ve hepimiz kahraman olmak isteriz. Metal Kralı’nın yüzü kadın ya da erkek hepimizin yüzüdür; o yüzün yerine kendinizinkini koyun, kahramanı göreceksiniz.”

(The Faceless Warrior)

Benim Manowar’ı bugün eskisinden de çok sevmemin sebeplerinden birisi de yurdumuzu vuran 6 Şubat Kahramanmaraş depremini duyar duymaz aynı gün ve büyük samimiyetle ilk taziye mesajını yayınlayan metal grubu olmalarıdır. Ülkemizden depremden hemen önce yolu geçen ve bir geçmiş olsun mesajını bile çok gören rock ve metal grupları ile sanatçılarını da kara kaplı deftere büyük harflerle yazdık.

Metal Kralları’nın İstanbul çıkarmasını sabırsızlıkla beklerken, müzikle kalın.

©2023@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”