Heavy metal müziğin en önemli vokallerinden Ronnie James Dio’nun kendi deyişiyle “Ben icat etmedim ama mükemmelleştirip önemli hale getirdim” dediği metal müziğin simge hareketi Devil’s Horns, Dio’nun İtalyan büyükannesinden öğrendiği bir hareket olarak şehir efsanesine dönüşmüştür. Kendisinin de defalarca bu hareketi büyükannesinden gördüğünü dile getirdiğini biliyoruz; ama artık kanıtımız var.

1980’lerin ortasında televizyonların en sevilen sit-com dizilerinden olan Altın Kızlar (Golden Girls) dizisi ev arkadaşı orta yaşlı teyzelerin başından geçen komik ve sevimli olayları anlatır. En ikonik sit-com karakterlerinden Sophia Petrillo, bu ev arkadaşlarından birinin annesidir, sapına kadar İtalyandır ve Sicilya’da doğmuş korkusuz ve sert bir kadındır. Dizide canlandırdığı karakter yaşı itibariyle pekala Ronnie James Dio’nun büyükannesi olabilir bence.

(Sophia Petrillo karakteri-Estelle Getty)

Sophia’nın, kendisini çok kızdıran komşusuna yaptığı Malocchio (Devil’s Horns) hareketiyle onu lanetlediği ve dostlarına da hareketin anlamını açıkladığı bölümü nostalji ile seyrederken kahkahalarla güldüm; işte buyrun kanıtı dedim. Şimdi gelin İtalyanların Malocchio ya da bizim kültürümüzde Kem Göz (Nazar) anlamı taşıyan, heavy metale mal olmuş bu hareketi mercek altına alalım:

Malocchio da Nedir?

Antik çağlardan bu yana bir insan ya da eşyaya kıskançlık, kötülük ya da gıpta ile bakmanın zarar ya da kötü şans getireceğine inanılmıştır. “Kem Göz” dünya yüzünde pek çok kültürde vardır. Nazarı değebilen insanların güçlü ve kötü bir bakışa sahip olduğu ve genellikle açık renk gözlere sahip olduğu düşünülür (bknz Metal Oda). İtalyanca’da Mal-Kötü, Occhio-Göz anlamına gelir yani Malocchio kelimesi de Kem Göz demektir.

Malocchio’nun Kökleri

Kem Göz sembolü milattan önce 3000 yılına, Eski Mısır’a kadar geri gider. Oradan da Eski Mezopotamya’ya, Eski Yunan ve Roma’ya kadar yayılmıştır. Kem Göz sembolleri Eski Roma yer mozaiklerinde görülebilir: bu mozaikler ev sahiplerini kem gözden, nazardan ve akrep, yılan gibi kötü enerjili olduğu düşünülen hayvanlardan korumak için yapılırdı. Örneğin Eski Mısır’ın en güçlü tanrılarından Ra’nın gözü çok güçlü bir koruma sembolüdür.

(Ra’nın Gözü)

(Antik Malocchio Mozaikleri)

Malocchio ile lanetlemek

Birini malocchio ile pek çok şekilde lanetleyebiliriz. Birine nazar değdirmenin en kolay yolu çok fazla gereksiz iltifat etmektir: bu yüzden İtalyanlarda “Tanrı seni kutsasın” bizim kültürümüzde de “Maşaallah” sözleri yanlışlıkla nazar değdirmeyi engellemek için kullanılır. Nazar değen, malocchio’ya uğrayan kişi kötü talih, sağlık sorunları, kayıplar gibi belalara uğrayacaktır. Bizde de “Nazar deveyi kazana, insanı mezara sokar.” deyimiyle nazarın yapabileceklerine örnek verilmiştir. Ay ne güzelmiş! denildikten sonra çatlayan, kırılan objeler de nazara birer kanıttır.

Malocchio’dan nasıl kurtuluruz?

Hıristiyansanız bir tas suda zeytinyağı ile haç işareti yaparak dua okumak bir çözümdür. Bizim kültürümüzde ise kurşun döktürerek, nazar duası okuyarak kötü enerji def edilebilir.

Kem Göz’den korunma yolları:

Malocchio ya da Nazar’dan korunmanın üç yolu vardır:

Küçük boynuz ya da boynuzcuk anlamına gelen kırmızı bibere benzeyen “Cornicello” yu ev dekorasyonunda kullanmak, tılsım olarak cornicello takıları takmak (not: bizim kültürümüzde de kırmızı acı biber figürü gerek takı olarak gerekse kuru biber şeklinde kötü enerjileri def etmek için dekor olarak kullanılır.) Pompei ve Roma kalıntılarından görüldüğü üzere Cornicello bir koruyucu tılsım olarak yaklaşık 2000 yıldır kullanılmaktadır. Kırmızı boynuzcuk takıları geleneksel olarak altın, gümüş, kemik ya da mercandan yapılır. Corno Portafortuna yani “Şans Getiren Boynuz” olarak bilinir. Bugün cornicelloyu İtalya’da insanların evlerinde, pencerelerinde, arabalarında ve takı olarak üzerlerinde görebiliriz.

(Cornicello)

Küçük çocuk ve bebeklerin yataklarının üzerine asılan ya da yine takı olarak kullanılabilen “Cimaruta” şans tılsımı (amulet) da hem Kem Göz’den koruyan hem de zehirlenme ve büyüye karşı koruyan güçlü bir semboldür. Şifalı bitki rue dalını sembolize eden takı ve tılsımlar da yine kötü enerjilere karşı kullanılır. Bu tılsımın uçlarında çeşitli apotropaik (kötülüğe karşı yapılan bir büyü) semboller de vardır: bunlar el, ay, güneş, anahtar, çiçek, boynuz, balık, horoz, yılan şeklinde olabilir. Cadılar tarafından gizli topluluklarının işareti olarak da takıldığına inanılan Cimaruta, “Cadı Tılsımı” olarak da anılmıştır. Cimaruta sembollerinin bugünün takılarına en güzel yansıması çok populer olan Charm Bracelet (şans bileziği) dir.

(Cimaruta Tılsımı-Amulet)

Cornicellonuz ya da Cimarutanız yok mu? Acilen kem göz veya kötü enerjilerden korunmanız mı gerekiyor? O zaman da imdadınıza Boynuz İşareti (Sign of The Horns-Devil’s Horns) ya da Manu Cornuta (boynuzlu el) yetişiyor. Talihsiz durumlarla karşılasınca yapılacak boynuz işareti daha fazla beladan koruyor. Kökleri antik Budizme kadar giden işaret, o zamandan bu zamana negative enerjiyi def etmek için kullanılıyor.

 

 

Malocchio bir İtalyan inanışı olmakla beraber, Kem Göz demin de bahsettiğimiz gibi Eski Mısır, Eski Yunan ve Roma, İspanya, Latin Amerika (Mal de Ojo), Türkiye (Kem Göz), Hindistan ve Orta Doğu’da da Nazar adıyla biliniyor. Semiotik dahil pek çok alanda, Masonluk’ta, Illuminati gibi gizli oluşumlarda ve paramızı pul eden Amerikan Dolarında da kullanılan her şeyi gören göz sembolü (All Seeing Eye) de cabası olarak bu yazıya eklenebilir.

(All-Seeing Eye)

Sonuç olarak İtalyan batıl inancı ile ilgili bu güçlü sembolü heavy metal dünyasına kazandırdığı ve farklı bir anlam yüklediği için Ronnie’ye teşekkürü tüm metal camiası adına borç bilirim. “Manu Cornuta”, “Boynuzlu El “ya da “Devil’s Horns” işaretini kem gözünden tırstıklarım ve Metal Oda’ya terso gidenler üzerinde deneyeceğimden de kimsenin şüphesi olmasın.

Elemterefiş, kem gözlere şiş.

Müzikle kalın,

©2023@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”