METAL GRUPLARININ İLHAM KAYNAKLARI: EDEBİYATTAN ŞARKILARA

Metal gruplarının ilham aldığı pek çok şey var. Metal grupları, politik meselelerden, savaşlardan, tarihi olaylardan, felsefeden ve çeşitli inançlardan esinlenmekten çekinmiyor. Ancak, rock ve metal müzisyenlerinin belki de en çok ilham aldığı unsurlardan biri de şüphesiz edebiyattır. Bu içerikte, rock ve metal müzik şarkılarına ilham kaynağı olmuş bazı edebi eserlere göz atacağız. Muhtemelen bir kısmını tahmin ediyor ve biliyorsunuzdur, fakat içlerinde hiç duymadıklarınız da olacaktır.

LOVECRAFT VE CTHULHU MİTOSU

Listemize ilk olarak Lovecraft ve Cthulhu Mitosu ile başlayabiliriz. Korku türünün en başarılı yazarlarından H.P. Lovecraft ve eserleri birçok rock ve metal şarkısına ilham kaynağı olmuştur. Hatta The Great Old Ones ve Ultar gibi, sadece Cthulhu ve kozmik korku temalarında şarkılar yapan gruplar bile bulabilirsiniz.

(Lovecraft ve Cthulhu)

Cthulhu temalı grupların dışında, birçok popüler metal grubunun da Cthulhu Mitosu’na atıfta bulunan şarkıları vardır. Muhtemelen en popüler Lovecraft temalı şarkılar Metallica’ya aittir. Ancak, birçok farklı grubun da Cthulhu temalı parçaları bulunuyor.

The Call of Ktulu

Cthulhu’nun Çağrısı kitabına doğrudan gönderme yapan bu eser, Metallica‘nın en iyi enstrümantal parçaları arasında. Parçada herhangi bir söz olmasa da dinlerken kendinizi Cthulhu Mitosu’nun karanlık evreninde hissediyorsunuz. (Metallica – Ride The Lightning albümü 1984)

The Thing That Should Not Be – Metallica

Metallica’nın The Thing That Should Not Be adlı parçası ağırlıklı olarak Nyarlathotep’e gönderme yapıyor.

Nyarlathotep, Cthulhu Mitosu’nda yer alan kötü niyetli bir tanrıdır ve ilk olarak Lovecraft’ın 1920 tarihli düzyazı şiiri Nyarlathotep’te ortaya çıkmıştır. (Metallica – Master Puppets albümü 1986)

 

Dream No More – Metallica

Metallica’nın üçüncü ve son Cthulhu temalı şarkısı olan Dream No More, ağırlıklı olarak Cthulhu’nun uyanışını anlatıyor. Hardwired… To Self Destruct (2016) albümündeki bu parça, belki de en bilinen Lovecraftian şarkılardan biri.

Mad Arab – Mercyful Fate

Mercyful Fate’in Mad Arab isimli parçası, Cthulhu Mitosu’nun önemli karakterlerinden biri olan Abdul Alhazred’i anlatıyor.

Cthulhu evreninde Abdul Alhazred, Lovecraft’ın yarattığı Cthulhu mitosunu desteklemek için çoğu öyküsünde bahsettiği kurmaca kitap Necronomicon’un yazarı olarak bilinir. (Time -1994)

 

Cthulhu – Iced Earth

Iced Earth grubunun pek de bilinmeyen parçalarından biri olan Cthulhu, adından da anlaşılacağı üzere kozmik yaratık Cthulhu’yu anlatıyor. (Plagues of Babylon 2014)

Lovecraft’s Death – Septicflesh

Septicflesh’in Lovecraft’s Death adlı parçası, Cthulhu Mitosu’ndan çok Lovecraft’a yazılmış bir şarkıdır. Parçada Abdul Alhazred ve Necronomicon’a da göndermeler bulabilirsiniz. (Communion -2008)

Cthulhu Dawn – Cradle Of Filth

Listemizde yer vereceğimiz son Cthulhu temalı parça, Cradle Of Filth grubundan Cthulhu Dawn. Midian albümündeki (2000) bu çarpıcı parça, en iyi Lovecraftian şarkılardan biri olarak görülür.

ELRIC OF MELNIBONE

Michael Moorcock’ın romanları son derece etkileyici eserlerdir; ancak hak ettikleri ilgiyi hiçbir zaman görmemiştir. Elric karakteri, kendisinden çok daha popüler karakterlere ilham kaynağı olmuş olsa da, ana akımda asla yerini bulamamıştır.

(Elric of Melnibone)

Kısaca saymak gerekirse Elric, Witcher’dan Geralt’a ve Game of Thrones‘dan Targaryenlere ilham kaynağı olmuştur. Ancak hâlâ ne bir Elric filmi ne de bir Elric oyunu vardır. Kendi filmine veya oyununa sahip olamasa da Melniboneli Elric, şimdiye kadar yazılmış en havalı karakterlerden biridir.

(Beyaz saçlarıyla kılıç ve büyü türünün albino antikahramanı Elric of Melnibone The Witcher’dan Targaryenlere pek çok fantastik kahramana ilham olmuştur.)

Black Blade – Blue Öyster Cult

Blue Öyster Cult’un birçok şarkısı Elric ve Moorcock eserlerine atıfta bulunuyor olabilir, fakat Black Blade doğrudan Elric’e aittir. Moorcock evrenlerinin önemli unsurlarından biri Ebedi Şampiyonlar ve bir diğeri de bu şampiyonların kılıçlarıdır. Blue Öyster Cult, bu şarkıda Elric’in kılıcı Stormbringer’ı anlatıyor. Şarkının sonunda, Stormbringer’ın Elric’e fısıldadığı sözleri de duyuyoruz. (Cultösaurus Erectus -1980)

 

(Elric ve kılıcı Stormbringer)

Elric the Enchanter – Hawkwind

Elric karakterini anlatan bir başka şarkı da Hawkwind’den Elric the Enchanter. Hawkwind’in The Chronicle of the Black Sword (1985) albümü Elric ve Moorcock temalarına dayanmaktadır. Albümün öne çıkan parçası Elric the Enchanter olsa da Arioch ve Song of the Swords gibi güzel parçalar da bulunuyor.

 

Tanelorn – Blind Guardian

Elric maceralarında bahsi geçen destansı Tanelorn şehri için de yazılmış güzel metal şarkıları var. Blind Guardian’ın Tanelorn (Into the Void) ve The Quest for Tanelorn adlı şarkıları, bu büyülü şehri anlatıyor.

 

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ – J.R.R TOLKIEN

J.R.R. Tolkien‘in eserlerinin metal müziğe katkısından bahsetmezsek olmaz. Birçok metal grubunun Tolkien ve eserlerinden ilham aldığını görebilirsiniz. Örneğin, Amon Amarth, Gorgoroth ve Burzum isimleri, Yüzüklerin Efendisi romanlarından alınmıştır. Ayrıca Orta Dünya evreni, birçok şarkının konusu olmuştur.

(J.R.R Tolkien)

Lord of the Rings – Blind Guardian

Birçok edebi esere şarkılarında yer veren Blind Guardian’ın Orta Dünya’da geçen şarkıları da vardır. Blind Guardian’ın Lord of the Rings adlı şarkısı, kitaplardaki hikayeyi özetliyor. (The Forgotten Tales -1996)

Nightfall – Blind Guardian

Esasında tüm Nightfall in Middle-Earth (1998) albümü bu listeye eklenebilir, fakat Nightfall albümdeki en çarpıcı parçalardan biridir. Albüm baştan sona Silmarillion kitabındaki olayları anlatır. Bu parçada, Fëanor ve yedi oğlunun Morgoth’un yarattığı yıkımın yasını tutuşu ele alınıyor.

Lubgurz – Summoning

Yüzüklerin Efendisi ve black metal birleşirse nasıl bir şey olur sorusuna yanıt, Summoning grubunun Lubgurz şarkısı olabilir. Ağırlıklı olarak Orta Dünya, özellikle de Mordor temalı şarkılar besteleyen Summoning grubunun birçok güzel şarkısı vardır. Minas Morgul (1995) albümündeki Lubgurz, en ilginç şarkılar arasındadır.

BİRKAÇ KİTAP DAHA
One – Metallica

Metallica’nın en beğenilen parçalarından biri olan One’ı mutlaka duymuşsunuzdur. Bu parçanın anlattığı hikâye, doğrudan Dalton Trumbo’nun Johnny Got His Gun adlı eserinden alınmıştır. Hatta One’ın klibinde, kitabın film uyarlamasından sahneler de görebilirsiniz. (…And Justice for All -1988)

(Metallica One videoklibinden)

For Whom The Bell Tolls – Metallica.

Ernest Hemingway’in Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitabı da Metallica’nın sevdiği eserlerden biridir. For Whom the Bell Tolls parçası, Hemingway’in savaşın karanlık yüzünü anlattığı bu romanından ilham almıştır. (Ride The Lightning -1984)

Pet Sematary – Ramones

Pet Sematary, punk grubu Ramones’in Brain Drain (1989) albümünden bir single’dır. Şarkı, Stephen King’in 1989 yapımı aynı isimli film uyarlaması için yazılmıştır. Aslında bir film müziği olarak bestelense de sevilen Ramones şarkıları arasına girmeyi başarmıştır.

Blood and Thunder – Mastadon

Mastodon’un en popüler parçalarından Blood and Thunder şarkısında, Herman Melville’in Moby Dick romanına birçok gönderme bulabilirsiniz. Her iki eserde de saplantılı kaptan Ahab’ın dev bir balinayla olan mücadelesi anlatılmaktadır. (Leviathan -2004)

 

(Yetmez daha da isterük diyenlere tüm Iron Maiden ve Edebiyat yazıları metaloda.com’da)

©2024@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”

2 replies
  1. Yusuf Koçtürk
    Yusuf Koçtürk says:

    Blind Guardian’ın aynı nightfall in middle-earth albümündeki mirror mirror şarkısı da suların efendisi Ulmo’nun yaklaşan tehlikeye karşın uyarması sonucu Felagund Finrod’un Nargothrond şehrini kuruşu ve şehrin düşüşünü anlatıyor. Şahsen mirror mirror’u nightfall’dan daha güzel buluyorum.

Comments are closed.