Bugün, rock metal konserleri ile ilgili dikkatimi çeken bazı noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’de rock metal konserlerinin genellikle erkek ağırlıklı bir topluluğa hitap ettiğini fark ettim. Belgrad’da izlediğim Rammstein konserinde yaşadığım deneyim de bunun başka ülkelerde de böyle olduğunu gösteriyor.

Öncelikle konserlerde gördüğüm kadın kitlesinden bahsetmek istiyorum. Rock, metal konserlerine gelen kadınların büyük çoğunluğunu, sevgilisi tarafından sürüklenerek getirilmiş kadınlar oluşturuyor ya da tam tersi, “bunu yalnız bırakmayayım da kimse asılmasın” düşüncesindeki kadınlar. Bu kadınlar, çoğunlukla müziği seviyor gibi görünüyorlar ve sevgililerinin konser sırasında söylediklerini onaylamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Kim bilir, belki de bazıları ciddi anlamda acı çekiyorlar dinlerken.

İkinci olarak, konseri defile sanan bir kitle var. Bu grup, güzel güzel giyinen (pardon, giyinemeyen😉), konser boyunca sağa sola giderek arzı endam eden ve birilerine bakınan hatunlardan oluşuyor. Zannedersiniz birazdan konsere onlar çıkacak. O derece yani!

 

Üçüncü olarak, bizim gibi küçüklüğünden beri bu müziği dinleyen, kendi halinde, çoğu zaman tek, bazen iki kişi olarak sadece konser dinlemeye gelen bir kitle var. Bu kitle maalesef azınlıkta. Keşke daha çok olsalar.

Dördüncü grup ise konudan bihaber olan kitle. Bunlara bedava veya hediye bilet gelmiş ya da meraklarından gelmişler. Zaten dinlemiyorlar, bol bol selfie çekip WhatsApp yazışması yapıyorlar. Bir Hayko Cepkin konserinde yanımda iki kız vardı. Konseri beklerken birinin telefonu çaldı ve kız, “Ay, adını bilmiyorum, hani bir gözü tuhaf olan var ya, işte ona geldik” dedi. Buyur burdan yak!

Ben uzun yıllardır Dorock Heavy Metal’de çaldığım için orada da kadınların çok azınlıkta olduğunu fark ettim. Grup arkadaşlarımdan biri, her sahne öncesi “Yine içerisi askerlik şubesi gibi olmuş!” diye söylenirdi. Sahnede şarkı söylerken benimle beraber şarkı söyleyen kadınlar olduğunda daha mutlu oluyorum çünkü sayımızın artması hoşuma gidiyor. En azından şu örnek bile bir gösterge: Türkiye’de gerçek anlamda rock, metal veya blues söyleyen, icra eden kaç kadın müzisyen var?

 

Şimdi Türkiye’deki erkek rock ve metal konser seyircisine gelelim.

Birinci grup, gerçek anlamda o grubun hayranı olanlar. Konser biletleri çıktığı anda hemen satın alırlar ve çoğunlukla konserleri sahne önünden izlemeye gayret ederler. Bu kitle, müziği dinlemeye gelir, dinler ve evine döner. Tutkulu ve şarkıların çoğunun sözlerini bilen tiplerdir. Konser salonunda sanatçılardan bir hatıra kapmak için uğraşırlar ve çoğunlukla da başarılı olurlar.

İkinci grup, sosyalleşmeye gelenler. Bunların bir kısmı o müziği sever ama diğer kısmı arkadaşları geliyor diye gelirler. Arada sanatçıya ve bol miktarda seyirciye bakarlar. Her konserde illaki birileriyle tanışırlar.

Üçüncü grup, metalci ergen erkek kitlesi. Bunlar, grubun en tehlikelisidir zira bu konser uğruna yapamayacakları şey yoktur. Konser başlamadan saatler önce konser alanında yerini alırlar ve azimle güneş, yağmur, çamur demeden beklerler. Hep en önde olurlar ve en iyi anları doğal olarak onlar yakalar. Kazara bir tanesiyle yan yana gelirseniz fazla enerjilerinden sizi perişan edebilirler çünkü bir dakika yerlerinde duramazlar, bol bol bağırırlar ve gitaristlerin penalarını çoğunlukla onlar kaparlar.

Dördüncü grup, davetiyeci erkek kitlesi. Bunlar her daim davetiye bulur ve konser umurlarında değildir. Kenarlarda bir şekilde ellerinde biralarla takılırlar ve diğer davetiyeci kitlesiyle bol bol sohbet ederler.

Beşinci grup ise en sinir bozucu olan erkek konser kitlesi. Bu arkadaşlar es kaza bilet alıp gelmiş ya da bir arkadaşı bileti hediye etmiştir. İçip içip kendilerini kaybedip birilerine musallat olurlar. Tepki aldıkça yer değiştirir ve başkasına musallat olmaya devam ederler. Bütün gayretleri o gece oradan birisiyle ayrılmaktır. Tam sopalıktırlar😀

Rock metal konserleri hakkında gözlemlerim bu şekilde. Bu çeşitlilik ve farklılıklar, konserlerin rengini ve atmosferini belirliyor. Kim bilir, belki de bu kadar çeşitli bir kitle olduğu için konserler bu kadar keyifli.

Arz ederim.

Rock sanatçısı ve müzik öğretmeni Zerrin Mete’nin kadın vurgusu taşıyan bu eğlenceli yazısı, kadın imzası taşıyan Metal Oda’ya çok yakıştı.

©2024@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”