“Locanın arkasında oturduğum yerden dikkatle opera salonunu seyrediyordum. O kırmızılar, o yeşiller, o maviler midemi bulandırıyordu. Bu renkler korkunçtu. Ne pahasına olursa olsun bu kadınları siyahlara bürüyeceğim dedim. Siyahı zorla kabul ettirdim. Siyah, etrafındaki diğer tüm renkleri yok eder. O yüzden bugün hala çok güçlü.”   Gabrielle Coco Chanel

 

Yukarıdaki sözler, Zeynep Tütüncü Güngör’ün yeni bitirdiğim “Coco Chanel, Moda Geçer Stil Kalır” adlı kitabından…Kitapta öyle sözleri var ki Chanel’in, bazılarını kendim söylemişim gibi irkildim. Moda, stil ve hayat konusundaki düşüncelerimiz Gabrielle Chanel ile çok benziyor. Belki bunun sebebi yetimhanede rahibeler tarafından büyütülmüş olması, benim de bir Fransız rahibe okulu disiplininden geliyor olmam olabilir. Bir başka Chanel biyografisinde dikiş dikmeyi öğrendiği Aubazine Manastırı’nın iç mekan fotoğraflarını okuluma çok benzetmiştim.

10 Ocak Gabrielle Chanel’in 51. ölüm yıldönümü. Hayranı olduğum bu bağımsız, güçlü, aksi ve siyahsever kadına Metal Oda’da yer vermek, onu hatırlamak, sizlere de hatırlatmak istedim. Chanel’in kadın giysilerinden korseleri ve kat kat kumaşları çıkararak kadınları özgürleştirip, hayatın içinde aktif olarak yeralacak olan modern kadını yarattığını biliyordum: ancak bugün giydiğimiz pantolon, gömlek, kazak gibi erkek giysilerini sevgilisi Balsan’ın şatosunda yaşarken ata daha rahat binebilmek için, Balsan’ın dolabından alıp üzerine göre düzelttiğini ve bu rahat erkek giysilerini kadın gardrobuna ilk defa onun eklediğini, uzun zincir saplı çantayı ilk kez onun tasarlayarak kadınları çantalarını ellerinde taşımaktan kurtardığını, çiçek kokulu olmayan ilk parfümü onun yarattığını (Chanel No.5), bugün gündelik hayatta kadınların bol bol kullandığı gösterişli imitasyon takıları (Costume Jewelry) ilk onun tasarladığını, Paris’in işgali sırasında Nazi subaylarının sevgililerine Chanel No.5 almak için kuyruğa girdiklerini bu kitaptan öğrenip şaşırdım. Gardrobu neredeyse sadece siyahtan oluşan bendeniz, “Küçük Siyah Elbise“nin mucidi ve siyah elbiselerin imparatoriçesi Chanel’in önünde saygı ve şükranla eğilmeyi borç bilirim.

 “Kadınların özgürleşmesine bir kez yardım ettim, bunu tekrar yapabilirim.” Coco Chanel.

Aslan burcuna mensup Gabrielle Chanel, tasarımlarında monokrom rengi (ki ilhamı yetiştiği yetimhanenin renkleridir), aslan, güneş, kamelya ve başak figürlerini bolca kullanır. Ta 1920’lerde yarattığı elbiseleri, sadelikleri ve zamansız olmaları bakımından bugün bile giyilecek kadar nefes kesicidir; aşağıda görseli bulunan 1938 tasarımı siyah tül Chanel elbise bunun çok iyi bir örneğidir.  Mükemmel kesim ve dikişiyle klasik Chanel tüvit ceketler, anneannenizin dolabından alıp, sokağa çıkarken jean pantolonunuzun üzerine giyilebileceğiniz kadar zamansızdır. Stil ikonu Ata’mızın da dikkatini çeken Gabrielle Chanel, 1930’lu yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri general üniformalarını da tasarlamıştır. Ordumuzun 1980’li yıllara kadar Chanel imzalı üniformalar giymiş olması da Zeynep Tütüncü Güngör’ün kitabından beni hayretler içinde bırakan bir başka detay oldu.

Westminster Dükü’nden Igor Stravinsky’ye oldukça kabarık bir sevgili listesi olan, yetimhanede başlayan hayat öyküsünü dünyanın en zengin kadınlarından biri olarak noktalayan Coco Chanel, bugün dünyadaki en değerli markalardan birini yaratmıştır. 1983 yılında Chanel bayrağını devralan bir başka efsane Karl Lagerfeld, modaevinin çizgisini modern zamanlara uyarlayarak gençleştirmiştir. 2019’da kaybettiğimiz Lagerfeld’in kreatif direktörlük görevini bugün onunla beraber yaklaşık 30 yıl çalışmış olan Virginie Viard sürdürmektedir.

Metal Oda’nın konuyla bağlantılı film ve kitap önerileri:

-Başrolünde Audrey Tautou’nun yeraldığı 2009 yapımı ‘Coco Avant Chanel’  (Coco Before Chanel)

-2009 yapımı Coco Chanel ve Igor Stravinsky.

-Coco Chanel: Moda Geçer Stil Kalır – Zeynep Tütüncü Güngör

-Gabrielle Chanel Fashion Manifesto – Miren Arzalluz, Veronique Belloir

Siyah rengi gardroplarımıza sokan, kadın vücudunu özgürleştiren, bir-sıfır yenik başladığı hayatını çok çalışma ve özveriyle değiştirip dünyanın en büyük markalarından birini yaratan Gabrielle Coco Chanel’in şu sözleriyle bitirelim yazımızı:

“Kendimin patronuyum ve sadece kendime bağlıyım.”

 

©2021@metaloda
“Her hakkı saklıdır. Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Başka yerde yayınlanamaz.”

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] değil. Bu rakam takıntısı bana yine Ozzy gibi batıl inanca sahip çok sevdiğim modacı Coco Chanel‘i hatırlattı: 5 sayısına takık Chanel, yeni koleksiyonlarını sadece ayın beşinde […]

Comments are closed.